ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΩ ΤΩΝ €35 ΚΑΙ ΕΩΣ 3KG

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!

Απογαλακτισμός: όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
Tweet Print

Οι περισσότερες μητέρες κάποια στιγμή προβληματίζονται για το πότε και πώς θα απογαλακτίσουν. Ο απογαλακτισμός αρχίζει όταν ένα μωρό που θηλάζει πάρει την πρώτη του στερεά τροφή, συνήθως μεταξύ του τέταρου και του όγδοου μήνα της ζωής του. Η σύγχρονη Ελληνίδα βομβαρδίζεται με διάφορους μύθους σχετικά με τον απογαλακτισμό, όπως :

"Κόψε το γάλα πριν βγάλει δόντια το παιδί, όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα", "Πάρε χάπια για να κόψεις το γάλα", '"Δέσε το στήθος σου" κλπ.. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το μητρικό γάλα παραμένει το πιο κατάλληλο γάλα για όλα τα παιδιά, τα οποία έχουν συναισθηματική ανάγκη να θηλάζουν τουλάχιστον έως 18 μηνών εκτός αν απογαλακτιστούν από μόνα τους νωρίτερα. Αυτός είναι ο λεγόμενος φυσικός απογαλακτισμός και είναι ο πιο ιδανικός τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα.

Υπάρχει επίσης ο ξαφνικός απογαλακτισμός. Με τον ξαφνικό απογαλακτισμό, ο οργανισμός του παιδιού απορυθμίζεται. Τα περισσότερα παιδιά μάλιστα όταν απογαλακτιστούν ξαφνικά αρρωσταίνουν, χάνουν βάρος, γκρινιάζουν κλπ γι'αυτό καλό είναι να τον αποφεύγουμε.

Το καλύτερο είναι να μπείτε στη διαδικασία του σταδιακού απογαλακτισμού, εφόσον βέβαια υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Δηλαδή αν το παιδί είναι άνω των 12 μηνών, εάν θηλάζει μόνο όταν βαριέται, αν τρώει καλά το φαγητό του, αν κοιμάται το βράδυ χωρίς να έχει την ανάγκη να θηλάσει ή όταν του προτείνετε κάτι άλλο προτιμά αυτό παρά να θηλάσει.

Πολλές φορές αυτό που κουράζει τις μητέρες είναι ο νυχτερινός θηλασμός και τα ξενύχτια που συνεπάγεται.  νυχτερινός απογαλακτισμός δε συνίσταται, ειδικά αν το παιδί είναι κάτω των 12 μηνών γιατί όταν ξυπνά σημαίνει πως έχει να καλύψει σημαντικές ψυχικές και διατροφικές ανάγκες. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να προσπαθήσετε το νυχτερινό απογαλακτισμό ακολουθώντας κάποια έξυπνα tips:

Το παιδί θα χρειαστεί ένα υποκατάστατο για την απόλαυση που του στερείτε. Αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος, ένα παραμύθι, ή ακόμα δοκιμάστε να του δώσετε κάποια πιπίλα. Διευκολύνει πολύ όλα αυτά να προσφέρονται από κάποιο άλλο οικείο πρόσωπο. Εσείς η ίδια είστε πρόκληση για το παιδί καθώς σας μυρίζει και θυμάται τη συνήθεια να θηλάζει. Εάν εσείς αποφασίσετε να κόψετε το θηλασμό, περάστε πολλές ώρες μαζί του παίζοντας ή πηγαίνοντας το βόλτα αντί να το έχετε συνέχεια αγκαλιά. Χρησιμοποιείστε προϊόντα απογαλακτισμού όπως παιδικά πιατάκια και κύπελλα με χαρούμενα χρώματα και σχέδια που θα δημιουργήσουν ευχάριστη διάθεση στο μωρό σας!

Για να μειωθεί το γάλα σας: περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη για λίγες μέρες, όχι όμως και το νερό. Βγάλετε το γάλα όταν αισθάνεστε το στήθος σας βαρύ. Πάρτε κάποιο παυσίπονο αν αισθάνεστε πόνο στο στήθος και αποφύγετε τα φάρμακα απογαλακτισμού χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Το σημαντικότερο είναι να μη μπείτε στη διαδικασία απογαλακτισμού απότομα, αλλά μειώστε σταδιακά το θηλασμό κατά ένα γεύμα την εβδομάδα και αργότερα ένα γεύμα κάθε 15 μέρες. Εάν το παιδί σας φαίνεται δυστυχισμένο, δε γελά, δεν τρώει, δεν ξυπνά τις νύχτες, χτυπά, δαγκώνει, δεν δέχεται άλλους ανθρώπους και κολλάει συνέχεια επάνω σας, μάλλον κάνατε τη διαδικασία πολύ γρήγορα. Δείξτε ελαστικότητα και συνεχίστε το θηλασμό για λίγο ακόμα.

Μην ξεχνάτε ότι τα ευτυχισμένα μωρά δίνουν χαρά και αγαλλίαση και σε εσάς τις ίδιες!

Κόντου Σοφία

Φαρμακοποιός

Η ΣΟΦΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ